Emaliowanie
Emaliowanie
. Cukiernica z elementami emaliowanymi to chyba jeszcze nie ja. Na razie poprzestaje na mniejszych formach, marzy mi się wisior. Zobaczymy co z tego wyjdzie
(07-10-2015, 08:35 PM)silverpaul Macie wielką wyobraźnię. Cukiernica z elementami emaliowanymi to chyba jeszcze nie ja. Na razie poprzestaje na mniejszych formach, marzy mi się wisior. Zobaczymy co z tego wyjdzie
![[Obrazek: RTEmagicC_faberge_springe_10.jpg.jpg]](http://antiquebizu.pl/uploads/RTEmagicC_faberge_springe_10.jpg.jpg)
![[Obrazek: RTEmagicC_faberge_springe_8.jpg.jpg]](http://antiquebizu.pl/uploads/RTEmagicC_faberge_springe_8.jpg.jpg)
(07-10-2015, 08:35 PM)silverpaul Macie wielką wyobraźnię. Cukiernica z elementami emaliowanymi to chyba jeszcze nie ja. Na razie poprzestaje na mniejszych formach, marzy mi się wisior. Zobaczymy co z tego wyjdzie
Z fejnu jej nie zrobisz a elementy emaliowane musisz osobno zakuć w kasty tak jak to widać na większości filmów
Z fejnu jej nie zrobisz a elementy emaliowane musisz osobno zakuć w kasty tak jak to widać na większości filmów
Srebro rozpuszcza się na miedzi. Wygląda jakby posypano szkło drobnym grafitem

@Lechu jesteś wielki
Srebro rozpuszcza się na miedzi. Wygląda jakby posypano szkło drobnym grafitem

(07-13-2015, 03:45 PM)kriss Srebro rozpuszcza się na miedzi. Wygląda jakby posypano szkło drobnym grafitem
kółko zrobione z płaskownika 1,0 x 0,4 mm jak dla mnie za gruby. Poeksperymentuje z cieńszymi ale na srebrze
(07-13-2015, 03:45 PM)kriss Srebro rozpuszcza się na miedzi. Wygląda jakby posypano szkło drobnym grafitem
kółko zrobione z płaskownika 1,0 x 0,4 mm jak dla mnie za gruby. Poeksperymentuje z cieńszymi ale na srebrze

@Leszek ten eksperyment został zrobiony z premedytacją.
- wypaliłem warstwę fluxu ( nie układałem starannie, bo nie oto chodziło )
- na wypaloną warstwę fluxu położyłem srebrny drut ( kółko )
- grzałem ok minuty mocno aż drut zaczął tonąc w warstwie szkliwa i w pewnym momencie rozpoczęła się reakcja rozpuszczania. Nawet emalia zmieniła kolor.
Z miedzią koniec eksperymentów, biorę się do srebra. Musiałem sam naocznie sprawdzić czy to prawda z tym rozpuszczaniem 
Mam dwie bezbarwne schauera 0001 i 0100 chciałem sprawdzić czym się różnią. Jedynka jest biała z błękitnym odcieniem, setka jest lekko żółtawa. Wypalają się prawie identycznie.
Kolejne eksperymenty w wolnej chwili 
(07-13-2015, 10:16 PM)kriss Mam dwie bezbarwne schauera 0001 i 0100 chciałem sprawdzić czym się różnią. Jedynka jest biała z błękitnym odcieniem, setka jest lekko żółtawa. Wypalają się prawie identycznie.
(07-13-2015, 10:16 PM)kriss Mam dwie bezbarwne schauera 0001 i 0100 chciałem sprawdzić czym się różnią. Jedynka jest biała z błękitnym odcieniem, setka jest lekko żółtawa. Wypalają się prawie identycznie.
(07-14-2015, 03:00 PM)silverpaul Spełniając Wasze nieustające apele, oto tutek z pracy nad wisiorem.
Tytuł: Wisior srebrno-złoty, emalia piecowa w kolorze szafirowym, cytryn naturalny i brylanty
Najpierw projekt, przygotowanie "giloszu"
?