Emaliowanie
Emaliowanie

( bezbarwny podkład i kontremalia na przygotowanym wisiorku ) Bezbarwna 0100 Schauer'a jak dla mnie nie wygląda rewelacyjnie. Ma lekko żółtawe zabarwienie. Musze spróbować z 001 Schauer'a. Czerwień przy delikatnym traktowaniu świeczką nawet nie zmieniła barwy :0
Już SE walnąłem kilka rysuneczków pisakami brokatowymi ( w rzeczywistości wygląda lepiej. Błyszczy się jak................... prawdziwa emalia
)
@Leszek po co dziurawisz emalię jak robisz do niej ramkę. Kółko i zawieszkę lutuje się do ramki. Wygląda w tedy bardziej profesjonalnie 
dzisiaj poświęciłem chwilę na emaliowanie
( bezbarwny podkład i kontremalia na przygotowanym wisiorku ) Bezbarwna 0100 Schauer'a jak dla mnie nie wygląda rewelacyjnie. Ma lekko żółtawe zabarwienie. Musze spróbować z 001 Schauer'a. Czerwień przy delikatnym traktowaniu świeczką nawet nie zmieniła barwy :0
Już SE walnąłem kilka rysuneczków pisakami brokatowymi ( w rzeczywistości wygląda lepiej. Błyszczy się jak................... prawdziwa emalia
)

Z czego zrobisz oprawę ?Kriss kupię kółko i będę nosił na rzemyku. Sprawdzę to rozwiązanie bo widziałem wiele tak zrobionych.
Jak będziesz gotów oprawić to otwór zniknie i będzie tam emalia.
Odnośnie wypalania : co Ci nie pasuje ? kolor, faktura czy coś innego?
Jak mocno zółty to będzie twardy topik - dobry na kontremalię ale i można stosować z przodu szczególnie przy opalach i twardych kolorach np. raspberry. Ja go nie mam więc nie pomogę. Zamówię jutro.
Jak chcesz go stosować pod miękkie kolory ( np. niebieskie, zielone, itp. ) to musisz zrobić idealny podkład ale w sumie to jest i tak źle.
Flux 0001 jest uniwersalnym miękkim ale na srebrze też będzie miał lekki odcień żółty (to nie przeszkadza).
Mam go i stosuję ma miedź i srebro. Moim zdaniem jest bardzo dobry ale tylko pod e. ołowiowe !!!!!! nie wolno stosować pod bezołowiowe bo będzie kuku :-)
Pamiętaj że pierwsze warstwy się przesiewa, no chyba że jesteś mistrzem nakładania na mokro.
Czerwień zrobi się czarna lub żółta. Jaki numer ?
Super że działasz .
Nie znalazłem tej maszynki do makaronu, sa na allegro mogę kupić tylko nie wiem czy robisz sobie jaja czy faktycznie drut uwałuje :-)

Odnośnie projektu jest super już go skopiowałem
Z czego zrobisz oprawę ?
Ten czwarty na dole będziesz musiał zrobić na złocie lub miedzi.

Masz inne wyście. Wystrugać sobie cjajzyn ( przeciągadło ) z byle kawałka starego resora i też tym zrobisz. Będziesz miał zawsze wymiarową tasiemkę z byle kawałka srebra. Nawet jak utniesz pasek blachy, też z niego zrobisz. To tylko kwestia pomysłowości 
) Cjajzyn będzie zawsze lepszym rozwiązaniem
@Leszek 0100 jest lekko żółta. Jeżeli to ma być podkład pod transparentne, to muszę to uwzględnić przy mieszaniu barw ( czerwienie będą miały odcienie lekko brązowe, a szafiry będą wpadały w granat, lub morski. Błękity będą turkusowe itd. To z teorii mieszania barw ) Ponieważ robię nad świeczką pozostaje sprawdzić jak będzie reagowało w płomieniu utleniającym a jak w redukującym. Trochę zabawy 
Co do maszynki to mam w domu taką. Żona czasami robi na niej domowy makaron. Dwie pary wałków żłobione do ciecia makaronu i gładkie do wałkowania ciasta. Gładkie mają płynną regulacje i są na tyle solidne, że spokojnie taki cienki drut z fejnu przewalcują
Masz inne wyście. Wystrugać sobie cjajzyn ( przeciągadło ) z byle kawałka starego resora i też tym zrobisz. Będziesz miał zawsze wymiarową tasiemkę z byle kawałka srebra. Nawet jak utniesz pasek blachy, też z niego zrobisz. To tylko kwestia pomysłowości 
znalazłem podobną http://allegro.pl/maszynka-do-makaronu-c...88437.html Wyglada tylko, że ma skokową regulacje, ale za to wałki szlifowane ( musiał byś pomajstrować przy mechanizmie
) Cjajzyn będzie zawsze lepszym rozwiązaniem 
(07-22-2015, 08:30 PM)kriss @Leszek 0100 jest lekko żółta. Jeżeli to ma być podkład pod transparentne, to muszę to uwzględnić przy mieszaniu barw ( czerwienie będą miały odcienie lekko brązowe, a szafiry będą wpadały w granat, lub morski. Błękity będą turkusowe itd. To z teorii mieszania barw ) Ponieważ robię nad świeczką pozostaje sprawdzić jak będzie reagowało w płomieniu utleniającym a jak w redukującym. Trochę zabawy
Co do maszynki to mam w domu taką. Żona czasami robi na niej domowy makaron. Dwie pary wałków żłobione do ciecia makaronu i gładkie do wałkowania ciasta. Gładkie mają płynną regulacje i są na tyle solidne, że spokojnie taki cienki drut z fejnu przewalcująMasz inne wyście. Wystrugać sobie cjajzyn ( przeciągadło ) z byle kawałka starego resora i też tym zrobisz. Będziesz miał zawsze wymiarową tasiemkę z byle kawałka srebra. Nawet jak utniesz pasek blachy, też z niego zrobisz. To tylko kwestia pomysłowości
znalazłem podobną http://allegro.pl/maszynka-do-makaronu-c...88437.html Wyglada tylko, że ma skokową regulacje, ale za to wałki szlifowane ( musiał byś pomajstrować przy mechanizmie) Cjajzyn będzie zawsze lepszym rozwiązaniem
(07-22-2015, 10:12 PM)cactoos W tam. Wystarczy drut pod tramwaj położyć.
(07-22-2015, 08:30 PM)kriss @Leszek 0100 jest lekko żółta. Jeżeli to ma być podkład pod transparentne, to muszę to uwzględnić przy mieszaniu barw ( czerwienie będą miały odcienie lekko brązowe, a szafiry będą wpadały w granat, lub morski. Błękity będą turkusowe itd. To z teorii mieszania barw ) Ponieważ robię nad świeczką pozostaje sprawdzić jak będzie reagowało w płomieniu utleniającym a jak w redukującym. Trochę zabawy
Co do maszynki to mam w domu taką. Żona czasami robi na niej domowy makaron. Dwie pary wałków żłobione do ciecia makaronu i gładkie do wałkowania ciasta. Gładkie mają płynną regulacje i są na tyle solidne, że spokojnie taki cienki drut z fejnu przewalcująMasz inne wyście. Wystrugać sobie cjajzyn ( przeciągadło ) z byle kawałka starego resora i też tym zrobisz. Będziesz miał zawsze wymiarową tasiemkę z byle kawałka srebra. Nawet jak utniesz pasek blachy, też z niego zrobisz. To tylko kwestia pomysłowości
znalazłem podobną http://allegro.pl/maszynka-do-makaronu-c...88437.html Wyglada tylko, że ma skokową regulacje, ale za to wałki szlifowane ( musiał byś pomajstrować przy mechanizmie) Cjajzyn będzie zawsze lepszym rozwiązaniem
(07-22-2015, 10:12 PM)cactoos W tam. Wystarczy drut pod tramwaj położyć.
Lub mozesz poszukac jakiejs uzywanej walcarki jubilerskiej ale to dosc spore koszty. lub pisz do mnie zrobie Ci taaaaaakiego druta
Leszek, moim zdaniem Kriss mowil abys SAM ZROBIL takie przeciagadlo ale moim zdaniem to bez sensu patrzac na to jaki wymiar potrzebujesz. pozatym musisz miec wiecej niz jeden otwor. Bez sensu.
Z tego co sie orientuje nie ma tez chyba gotowego przeciagadla o tak malym rozmiarze porostokata. Najmniejsze jakie znalazlem jest 1mmx0.33mm https://www.ishor.com/Drawing.php takze i tak za duzo.
Najprosciej bedzie walcowac na plasko drut okragly, chociazby na maszynce do makaronu. Uwierz mi, ze czyścioch jest miękki jak gów... MASŁO! Tak MASŁO
Lub mozesz poszukac jakiejs uzywanej walcarki jubilerskiej ale to dosc spore koszty. lub pisz do mnie zrobie Ci taaaaaakiego druta 
Gdybyś znalazł, to rozwiązało by ci wiele problemów. My to robimy na walcach, ale zawsze na czuja!
Wystarczy, że materiał będzie inaczej żarzony i z tego samego kwadratu wyjdzie inny profil. Nie wspominam o różnych stopach złota lub srebra, bo w tedy żadne zasady nie obowiązują
@Leszek takie przeciągadło trudno będzie znaleźć i raczej będzie drogie
Gdybyś znalazł, to rozwiązało by ci wiele problemów. My to robimy na walcach, ale zawsze na czuja!
Wystarczy, że materiał będzie inaczej żarzony i z tego samego kwadratu wyjdzie inny profil. Nie wspominam o różnych stopach złota lub srebra, bo w tedy żadne zasady nie obowiązują 
Wydziwiacie kumotrowie. Pasek do cloisinne ma pewnie z 0.2 mm grubości. Do tego jest z tysiączki miękkiej jak plastelina.
Do spłaszczenia takiego drucika wystarczą dwie gładkie stalowe płytki i kilogramowy młotek.
Zresztą proszę. Płytki i młotek 300g. Liczba uderzeń - 1 Drut miedziany 0.5. Po spłaszczeniu 0.7 x 0.1 Czas wykonania - 1s
(07-23-2015, 07:41 AM)mnap89 Leszek, moim zdaniem Kriss mowil abys SAM ZROBIL takie przeciagadlo ale moim zdaniem to bez sensu patrzac na to jaki wymiar potrzebujesz. pozatym musisz miec wiecej niz jeden otwor. Bez sensu.
Z tego co sie orientuje nie ma tez chyba gotowego przeciagadla o tak malym rozmiarze porostokata. Najmniejsze jakie znalazlem jest 1mmx0.33mm https://www.ishor.com/Drawing.php takze i tak za duzo.
Najprosciej bedzie walcowac na plasko drut okragly, chociazby na maszynce do makaronu. Uwierz mi, ze czyścioch jest miękki jak gów... MASŁO! Tak MASŁO Lub mozesz poszukac jakiejs uzywanej walcarki jubilerskiej ale to dosc spore koszty. lub pisz do mnie zrobie Ci taaaaaakiego druta
(07-23-2015, 07:43 AM)kriss @Leszek takie przeciągadło trudno będzie znaleźć i raczej będzie drogieGdybyś znalazł, to rozwiązało by ci wiele problemów. My to robimy na walcach, ale zawsze na czuja!
cały dzień próbuję i dupa blada a raczej żółta lub brązowa. (07-23-2015, 12:26 PM)cactoos Wydziwiacie kumotrowie. Pasek do cloisinne ma pewnie z 0.2 mm grubości. Do tego jest z tysiączki miękkiej jak plastelina.
Do spłaszczenia takiego drucika wystarczą dwie gładkie stalowe płytki i kilogramowy młotek.
Zresztą proszę. Płytki i młotek 300g. Liczba uderzeń - 1 Drut miedziany 0.5. Po spłaszczeniu 0.7 x 0.1 Czas wykonania - 1s
to masz wybitne zdolności do emalierstwa.
jak szkło na betonowej płytce.
To były czasy.(07-23-2015, 07:41 AM)mnap89 Leszek, moim zdaniem Kriss mowil abys SAM ZROBIL takie przeciagadlo ale moim zdaniem to bez sensu patrzac na to jaki wymiar potrzebujesz. pozatym musisz miec wiecej niz jeden otwor. Bez sensu.
Najprosciej bedzie walcowac na plasko drut okragly, chociazby na maszynce do makaronu. Uwierz mi, ze czyścioch jest miękki jak gów... MASŁO! Tak MASŁO Lub mozesz poszukac jakiejs uzywanej walcarki jubilerskiej ale to dosc spore koszty. lub pisz do mnie zrobie Ci taaaaaakiego druta
(07-23-2015, 07:43 AM)kriss @Leszek takie przeciągadło trudno będzie znaleźć i raczej będzie drogieGdybyś znalazł, to rozwiązało by ci wiele problemów. My to robimy na walcach, ale zawsze na czuja!
cały dzień próbuję i dupa blada a raczej żółta lub brązowa. (07-23-2015, 12:26 PM)cactoos Wydziwiacie kumotrowie. Pasek do cloisinne ma pewnie z 0.2 mm grubości. Do tego jest z tysiączki miękkiej jak plastelina.
jak szkło na betonowej płytce.
To były czasy.
(07-23-2015, 02:11 PM)Leszek Jak na człowieka z "komputerową głową"![]()
![]()
(07-23-2015, 02:11 PM)Leszek Jak na człowieka z "komputerową głową"![]()
![]()